Megfelelő módon hűtsük le az ételt főzés után

Néhány szakács ugyanannyira felkészül, mint egy egyszerre enni. Gyakran praktikusabb egy nagy vacsorát készíteni, és megmenteni a maradékot egy másik étkezéskor. Bár ez józanul érzi magát az időgazdálkodás szemszögéből, megnyitja az ajtót az élelmiszer-biztonság problémáihoz. Fontos, hogy gyorsan lehűtse az ételt, hogy minimálisra csökkentse az élelmiszer-hordozó betegség kockázatát.

A hőmérséklet “veszélyzónája”

Vannak olyan mikroorganizmusok, amelyek élelmiszer-eredetű betegséget okozhatnak. Azonban, mielőtt bárki megbetegítené, hogy reprodukálják, amíg el nem éri a megfelelő populációt, az úgynevezett “fertőző dózis”. 40 fok alatti hőmérsékleten a baktériumok lassan reprodukálódnak, így a hűtőszekrények biztonságos tárolást biztosítanak. 140 F felett a baktériumok gyengén reprodukálódnak, mert túlélni akarnak. Ezen hőmérsékletek között a mikroorganizmusok virágozhatnak, gyorsan elérhetik a veszélyes szinteket. Éppen ezért ezt a hőmérséklet-tartományt az élelmiszerbiztonsági veszélyzónának nevezik.

Hűtési szabványok

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Élelmiszerbiztonsági és Ellenőrzési Szolgálatának (FSIS) számos forrásból gyűjtött össze az élelmiszerbiztonsági kutatásokat annak érdekében, hogy megfelelő élelmiszer-kezelési normákat állapítson meg. Ideális esetben az ételeket azonnal hűteni kell, de ez nem mindig lehetséges. Például egy nagy fazéklevél felmelegítheti az egész hűtőszekrényt egy nem biztonságos hőmérsékletre. Az élelmiszereket az FSIS útmutatásai szerint két órán belül hűteni kell. Számos technikával a szakácsok gyorsan és biztonságosan hűthetik az ételeket a hűtés előtt és után.

Nagy részek hűtése

Nagy mennyiségű étel, különösen nagy levesek vagy pörköltek nehéz lehet gyorsan lehűlni. A jégvízfürdő drámaian gyorsíthatja a folyamatot. Csatlakoztassa a mosogatót, és helyezze egy csészealj alját, majd pihentesse a csészealjra. Ez felemeli az egyik oldalt, így a víz alatt mozoghat. Töltsük fel a mosogatót jéggel, majd fújjunk vizet, legalább félig az edény oldalán. Keverjük össze gyakran a hőt a bankból. A második módszer az, hogy a leves vagy pörkölt nagy tálat kisebb, lapos tartályokra osztja, amelyek gyorsabban hűlnek.

Egyéni részek kezelése

Csomagolja be a maradék egy részeit nagy teherbírású fagyasztózsákokba vagy légmentesen lezárt tartályokba. A kis csomagok jóval gyorsabban hűlnek és fagynak be, mint a nagyok, csökkentve a veszélyes zónában töltött időt. Ha sok étel van fagyasztható, és csak egy kis fagyasztó, oszd el a részeket két vagy három szakaszra. Freeze egyenként, 12 órás időközönként, hagyva a többieket a hűtőben. Ez megakadályozza, hogy az étel a fagyasztót veszélyes hőmérsékletre emelje.