A töltött zöld olajbogyó tápértékét

Ha egy töltött zöld olajbogyót ettél egy antipasto tálcából vagy a martiniben lévő fogpiszkálóról, akkor valószínűleg volt egy spanyol Manzanilla oliva. A legszélesebb zöld oliva a világon, spanyol Manzanillas éles, sós íze van. Általában töltött paprikával töltötték, egy édes piros paprika. A tipikus 14 – 15 grammos töltött spanyol Manzanillas – körülbelül négy vagy öt olajbogyó – körülbelül 20-25 kalóriát tartalmaz. Nem a legtöbb tápanyag jó forrása, bár vegyületek gazdagak, amelyek csökkenthetik a betegség kockázatát.

Alacsony a zsír és a telített zsír

A töltött Manzanilla olajbogyó körülbelül 2- 2,5 gramm zsírt tartalmaz minden 4-5 olajbogyóban. Egészséges felnőtteknek, akik 2000 kalóriás étrendet követnek, ez az összeg a zsír 3 százalékának 4 százalékát biztosítja, amit napi szinten korlátozni kell. Az olívabogyó egyes kereskedelmi márkák kis mennyiségű telített zsírt is tartalmaznak: 0,5 gramm egy adagban, vagy a 15 grammos ajánlott napi limit telített zsír felnőtteknek.

A szív-egészséges, egyszeresen telítetlen zsírforrás

A töltött zöld olajbogyó 4-5 olajbogyójában mintegy 1,5 gramm egyszeresen telítetlen zsír van. Az American Heart Association szerint az egyszeri telítetlen zsírokban lévő étrend segít fenntartani a koleszterin szintjét. A földközi-tengeri térségben élők konyhája hagyományosan olajbogyót tartalmazott, és a Földközi-tengeri Diétás Piramis – amelyet részben az Egészségügyi Világszervezet és a Harvard Közegészségügyi Iskola fejlesztett ki – azt ajánlja, hogy rendszeresen étkezzen az olajbogyó és a többszörösen telítetlen zsírforrás.

Gazdag polifenolvegyületekben

Egy 2002-es tanulmány a “Journal of Agricultural and Food Chemistry” című tanulmányában megállapította, hogy a spanyol stílusú zöld olajbogyó a polifenolvegyületek jó forrása, beleértve a tirozolt, a luteint és a hidroxi-tirozolt. A polifenolok antioxidánsokként hatnak a szabad gyökök gátlására, amelyek károsíthatják a DNS-t és a sejtszövetet. A polifenolokban gazdag ételek fogyasztása segíthet elkerülni az olyan orvosi problémákat, mint a cukorbetegség, az oszteoporózis, a rák, a szívbetegségek és a neurológiai rendellenességek “- mondta 2005-ös jelentés az American Journal of Clinical Nutrition-ban.

Magas a nátrium

A felnőtteknek naponta legfeljebb 2300 milligramm nátriummal kell rendelkezniük. A töltött Manzanilla olajbogyó tipikus adagja 240 és 330 milligramm nátriumot tartalmaz, vagy napi limitje 10-14 százalékát. Ha nátrium-korlátozott étrendben vagyunk, négy vagy öt olajbogyó étkezés közben 16 százalékkal a napi nátrium adagjának 16 százalékát fogyasztjuk. Tehát enni töltött zöld olajbogyó mérsékelten. Amikor csak lehetséges, keresse meg a Manzanillas alacsony nátriumot tartalmazó márkáit.