Újszülött sárgaság és d-vitamin

A hyperbilirubinémia a magas vérnyomás magas bilirubinszintje és a sárgaság oka. A sárgaság újszülöttje sárgának és sárgásnak tűnő bőre lesz a szem fehér része számára. Valójában négyféle sárgaság van, amelyek befolyásolhatják az újszülötteket, de egyikük sem kapcsolódik a D-vitaminhoz.

Vörösvérsejtek és sárgaság

A vörösvérsejtek 120 napos élettartammal rendelkeznek, a sejtet úgy tervezték meg, hogy meghaljon abban az időben, hogy egyensúlyban legyen az újonnan létrehozott új vérsejtek számával, magyarázza Roberto Gottlieb, a San Diegói Állami Egyetemen Hematológia. “A haldokló sejtek egy része újrahasznosítható. Így a hemoglobin biliverdinné változik, majd a bilirubinhoz kapcsolódik, amely egy fehérjéhez kapcsolódik, továbbadódik a májba, és ismét megváltozik, így eltávolítható a vizeletben vagy a székletben. A vér magas bilirubinszintje sárgaságot okoz.

Újszülött sárgaság

Az újszülött csecsemője, szájnyálkahártya, fiziológiás sárgaság vagy patológiás sárgaság állhat fenn, állítja Dr. Jospe Nicholas, a pediátriai egyetem professzora a Rochester-i Egyetem Orvosi és Fogorvosi Egyetemen a “The Merck Manual for Healthcare Professionals” című kiadványban. Az anyatej sárgaságában a tejben lévő anyag zavarja a bilirubin megváltoztatását, így kiküszöbölhető. Egyes csecsemőknél szoptató sárgaság alakul ki, ha nem kapnak elegendő tejet. Szinte az összes újszülöttnek fiziológiás sárgasága van, de bizonyos típusú orvosi rendellenesség patológiás sárgaságot okoz. Sem a D-vitamin hiány, sem a túl sok D-vitamin nem okoz sárgaságot.

Fiziológiai és Patológiai Sárgaság

Számos tényező okozza a fiziológiás sárgaságot, magyarázza Elizabeth Thilo, egyetemi docens a Colorado Gyermekkórház Gyermekgyógyászati ​​Tanszékében “Aktuális diagnózis és kezelés: gyermekgyógyászat”. Újszülöttkori vörösvértestek 90 napig tartanak, ami több bilirubint eredményez , Egy új máj nem képes kezelni ezt a munkaterhelést, nincs baktériumok a bélben a bilirubin metabolizálására a székletben, és az új belek lassan mozognak. A patológiás sárgasággal rendelkező újszülöttek vörösvérsejtjei megsemmisülnek, vagy olyan rendellenességek, amelyek megakadályozzák a bilirubin gyors változását, így kiválasztódhat. A D-vitamin nincs jelen.

D-vitamin, csecsemők és gyermekek

A D-vitamin hiánya rohamokhoz vezethet, ez olyan csecsemők és gyermekek orvosi rendellenessége, ahol a csontok gyengék és puhaak. Az erős csontokhoz kalcium szükséges, és a D-vitamin biztosítja, hogy a belek elég kalciumot szívnak fel. Azonban a D-vitamin aktív formája természetes módon történik, amikor a nap ultraibolya sugarai eljutnak a bőrbe. A Pediatrics március 2011-es számában Dr. Sophie Balk írja, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia egész életen át tartó védelmet ajánl a nap sugaraival szemben a bőrrák kialakulásának megakadályozása érdekében, de az akadémia azt ajánlja, hogy a csecsemők és a gyermekek D-vitamin kiegészítők, hogy elkerüljék a rohadékokat. A D-vitamin feleslege magas vér kalciumszinthez vezethet, nem sárgulást okozhat.