Hogyan növelhető a vas szintje a vérben

A vas a hemoglobin, az oxigént hordozó molekula lényeges összetevője a vörösvérsejtekben. Hiányosságok fáradtsághoz, gyengeséghez, halvány bőrhöz és ingerlékenységhez vezethetnek. Ha alacsony a vasszintje, orvosa javasolhatja, hogy növelje a vasat az étrendben. Azonban, mivel mindössze 10 g-tól 20 g-ig fogyasztott 1 g vasat a szervezet valóban felszívja, előfordulhat, hogy néhány trükköt kell alkalmaznia a vas-felszívódás javítására vagy más módon, hogy növelje a vér vasszintjét.

Egyél sok húst, különösen a szervi húsokat. A húsban található hemvas könnyebben felszívódik, mint a növényekben található nonheme forma. A marhahús, a bárány, a sötét hús csirke, a sertés, az osztriga és a máj a hemvas minden forrása.

A leveles és keresztező zöldségeket, például a spenótot, a kékes zöldséget, a brokkolit és a keletet, valamint a vörös húsokat vagy a C vitamint tartalmazó ételeket, például narancslevet és paradicsomot fogyasztják. A növényekben található nonheme vas felszívódása javul, ha ezek az ételek párosulnak a hemvasal vagy a C-vitaminnal.

Adjon hozzá egyéb vastartalmú ételeket ételeihez mellékételként vagy összetevőként. Ezek közé tartoznak a bab, a hüvelyesek, az amaranth, a quinoa, az aszalt gyümölcsök, az élesztő-kenyér és a vasban dúsított gabonafélék és kenyerek.

Igyál egy pohár szilva gyümölcslevet minden nap. A prune gyümölcslé körülbelül 3 mg vasat tartalmaz csészénként.

Főzzön ételeket öntöttvas edényekben és serpenyőkben. A vasból nyert ételeket felszívja az ásványi ásványok közül, és átadja neked, amikor eszik az ételből. Az olyan savas ételek, mint a paradicsomszósz, a citromlé és a vörösbor különösen hajlamosak a vasból a főzőedényekből való elnyelésére.

Vegyünk egy vas kiegészítőt az orvos által előírt módon. Igyál egy pohár narancslevet, amikor a kiegészítésedet felszívja a felszívódás növelésére.

Kerülje az olyan élelmiszerek étkezését, amelyek csökkentik a vas felszívódását, vagy várjon néhány órával a vas-tartalmú étkezés után, hogy enni ezeket a gátló ételeket. A vasfelszívódást negatívan befolyásoló ételek közé tartoznak a fekete vagy pekoe tea, a kávé, a tojás és a kalcium-, rost- és szójaproteinben gazdag élelmiszerek.