Hogyan növelhető a ferritin

A ferritin egy olyan fehérje, amely megtalálható a szervezetben, és amely segíti a vasban a testben való tárolást. A testben a ferritin mennyiségének mérésére vérvizsgálatot végeznek, amely közvetve teszteli a vas mennyiségeit a szervezetben. A normálnál alacsonyabb érték azt jelezheti, hogy nincs elegendő vasraktára. A ferritin szintjének növeléséhez a szervezetben válassza a vasban gazdag ételeket és kiegészítőket.

Vas-gazdag élelmiszerek

A Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja javasolja, hogy mindenféle élelmiszercsoportból vegyen fel különböző ételeket, hogy megakadályozzák a vas hiányát vagy a ferritin alacsony szintjét a szervezetben. Természetesen nagy mennyiségű élelmiszerek közé tartozik a kagyló, az osztriga, a szójabab, a lencse, a spenót, a marhahús és a bab. Vasalattal erősített ételek is találhatók, mint például a hideg reggeli gabonafélék és az azonnali főtt gabonafélék.

Vas Enhancers és Inhibitorok

Bizonyos vitaminok és fitokemikáliák, amelyek természetesen előfordulnak az élelmiszerekben, javíthatják vagy gátolhatják a szervezet vas felszívódását. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia azt ajánlja, hogy a C-vitamint a gyümölcsökből és zöldségekből vegye fel, hogy növelje a vas felszívódását az ételtől. Az akadémia azt is javasolja, hogy figyeljenek olyan kalciumot tartalmazó élelmiszereket, mint például a kávé, tea és kakaó tejtermékei, amelyek gátolhatják a szervezet vas felszívódását.

A vas típusai

A megfelelő típusú vas kiválasztása az élelmiszerekről fontos, ha fokozni kívánja a ferritin szintjét. Hémet a húsokból, mint a hal, baromfi és marhahús kétszer vagy háromszor akkora mértékben szívódnak fel, mint a növényekben megtalálható vas. A bab, a spenót és a szója tartalmaz vasat, de ezek a növényi élelmiszerek olyan nem hema-vasat biztosítanak, amelyet a szervezet kevésbé hatékonyan elnyel. Ha vegetáriánusak, a vas ajánlásai 1,8-szer nagyobbak, mint azok, akik húst eszznek.

Táplálék-kiegészítők

Ha alacsony a ferritin, és ezáltal csökkent a vasállományok a testben, akkor a kiegészítés segíthet a vérszintjének javításában. A multivitamin, különösen a nők számára tervezett, gyakran tartalmaz a vas ajánlott napi értékének 100 százalékát. A férfiak és idősek számára értékesített kiegészítők egyáltalán kevesebb vasat vagy vasat tartalmaznak. Válasszon egy olyan vasbetétes kiegészítőt, amely könnyebben elnyeli a szervezetét.