Hidrogén-peroxid és a pulzusszám

Ha valaha vásárolt az egészségre, a szépségre vagy a tisztítóeszközökre, akkor valószínűleg meghiúsodott a hidrogén-peroxid (H2O2). Olyan termékekben, mint a klórmentes fehérítők, a kontaktlencse-fertőtlenítő oldatok, a szövetfestékeltávolítók, az elsődleges sebkezelések vagy a “hiper-oxigenációs terápia” kezelések, a H2O2 mindennapi életében kétségtelenül hasznos. A tudományos irodalom azonban azt mutatja, hogy káros hatással lehet a különböző szervekre, beleértve a szíveket is.

Leírás

A hidrogén-peroxid (H2O2) a “reaktív oxigénfajok” (ROS) csoportba tartozik. Amikor szerves anyaggal érintkeznek, a ROS erősen reagál és bomlik oxigénre és vízre. Ami a hidrogén-peroxidot a ROS-ban állítja, azonban viszonylagos kémiai stabilitása, kis mérete és az a tény, hogy könnyen átjut a biológiai membránokon. Egyszerűen fogalmazva, nem tart sokáig, amíg a tested érzékeli a hidrogén-peroxid hatásait, különösen akkor, ha nagy dózisokban van jelen.

Kardiovaszkuláris hatások

A hidrogén-peroxid számos hatása szívműködést okozhat. Például a Canadian Journal of Physiology és Pharmacology 2007-es számában jelentett tanulmányok kimutatták, hogy a hidrogén-peroxid szívverés zavarokat okozhat, megváltoztathatja a sejtek kalciumtartalmát, és aktiválhatja bizonyos, a szív metabolizmusában részt vevő fehérjéket. Ezenkívül a hidrogén-peroxid hozzájárulhat a szívműködéshez a glükóz metabolizmusának megzavarásával

A vérnyomás és a pulzusszám hatása

Az American Journal of Physiology 2009-es számában az amerikai és a brazil tudósok arról számoltak be, hogy az agyi nucleus tractus solitarus (NTS) hidrogén-peroxidja alacsony vérnyomást, alacsony vérnyomást és lassítja a szívfrekvenciát. Az NTS a fő agy helyszíne, ahonnan a szív-érrendszerből érkezõ idegi jelek az agy más területein utaznak. Az NTS ezért fontos szerepet játszik a szívműködés szabályozásában, beleértve a pulzusszámát is.

bradycardia

A Bradycardia az orvosi kifejezés a lassú pulzusszámra. Az American Heart Association szerint a felnőtt pihenő szív normálisan 60-80 ütem / perc sebességgel ver, bár a sportolók alacsonyabb pulzusszámmal és egészségesek lehetnek. A myocytáknak nevezett szívizomsejtek felelősek a rendszeres, szervezett módon a szívverésért. Az agyad azonban végül szabályozza az elektrokémiai jeleket, amelyek segítenek a miocitáknak a szívelégződések kiváltásában. A Bradycardia különböző tüneteket okozhat, beleértve az ájulást, a fáradtságot és a szédülést.

A cselekvés mechanizmusa

A kutatás évtizedei arra a következtetésre jutottak, hogy a ROS, mint például a hidrogén-peroxid, megváltoztathatja az idegi aktivitást az agyban. Az amerikai és a brazil tudósok különösen azt jelentették, hogy a hidrogén-peroxid lassíthatja a szívét az L-glutamát nevű fontos ingerlő aminosav átadásával. Ezt úgy teheti meg, hogy gátolja a kalciumfüggő L-glutamát felszabadulását, megakadályozza bizonyos agysejtek L-glutamát felvételét vagy közvetlenül blokkolják az L-glutamát receptorokat.

Testének rutinszerűen kis mennyiségű hidrogén-peroxidot (H2O2) termel a napi metabolikus aktivitásai során, ezért az antioxidánsoknak komoly károkat kell elhárítaniuk. A kutatók például megjegyezték, hogy számos anyagcsere-tényező határozza meg, hogy az emberi agy mennyit produkál a H2O2-ból. Az L-glutamát receptorok aktiválódásának mértéke az egyik ilyen tényező. Hidrogén-peroxid-oldatokat is találhat a legtöbb üzlettípusban, beleértve az egészségügyi élelmiszerboltokat és gyógyszertárakat. A gyártók a megoldás erősségét kifejezik százalékban vagy térfogatban.

A hidrogén-peroxid kereskedelmi forgalomban beszerezhető oldata erősségük vagy koncentrációjuk szerint változik. Például egy 1% -os H2O2-oldat 3,3 térfogat oxigént szabadít fel. A Nemzetközi Kémiai Biztonsági Program szerint a hidrogén-peroxid mérgezés enyhe hatással van a legtöbb emberre. Azonban halálesetekről számoltak be a H2O2-val, 30-40% -os koncentrációban. A termék biztonságának kulcsa tehát a termék koncentrációja.

források

szempontok