Alacsony rosttartalmú táplálék divertikulitiszre

A 60 évesnél idősebb amerikaiak fele divertikulózissal jár, ami a vastagbélben lévő gyenge pontokat zsebkendőként vagy divertikulusok formájában jelentette, állítja a National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC). A kemény széklet áthaladása és a rostok elégtelen bevitele ezzel a betegséggel jár. A divertikulitisz akkor alakul ki, amikor a divertikula gyulladt, alacsonyabb abdominális fájdalmat, puffadást és székrekedést okozva. Az átmeneti alacsony rosttartalmú diéta szerves része a divertikulitisz kezelésnek.

Jelentőség

A súlyos akut divertikulitisz esetén a gastrointestinalis vérzés, a perforáció, az eltömődés és a fertőzés veszélyeztetett, állítja az NDDIC. Ezek a tünetek súlyos betegségre halaszthatók, ha kezeletlenül maradnak. A kezelés magában foglalja a fertőzés és a gyulladás feloldását, és lehetővé teszi a vastagbél pihentetését. Az American Dietetic Association (ADA) szerint az alacsony rosttartalmú étrend csökkenti a széklet gyakoriságát és mennyiségét, csökkenti a vastagbél irritációját, és segít gyógyítani.

Táplálkozási recept

A diverticulitis súlyos epizódja alatt kezelőorvosa szájon kívüli (NPO) étrendet rendelhet, hogy a bél belsejében pihenjen, amíg a vérzés és a gyulladás megszűnik. Ezután az ideiglenes szálmentes, tiszta folyékony táplálék korlátozott táplálékot biztosít, amint meggyógyul. Tiszta gyümölcslevet és szódát, húsleveset, fekete kávét, teát, popsiklit és vizet fogyasszon, tanácsolja az ADA-t. A folyékony fehérje-kiegészítők tisztaságát ösztönzik. Otthon, kövesse az alacsony rosttartalmú diétát, és igyon sok folyadékot. Kérje, hogy beszéljen egy regisztrált dietetikusval, mielőtt kiengedik a kórházból.

Jellemzők

Az alacsony rosttartalmú diéta lágy ételekből áll, amint azt az ADA körvonalazza. Egyél konzerv és jól főzött zöldségeket vagy burgonyapürét. Fogyasszon konzerv és jól főzött gyümölcsöket vagy gyümölcslevet pép nélkül. A sima dió, a tojás, a hal, a hús, a szójatej és a tofu fehérje gyógyulást biztosít. Ha nem laktóz-intoleráns, élvezze a tejet, joghurtot, sajtot és túrót. Válasszon finom, fehér lisztkenyeret és tésztát, valamint búzából vagy rizstől. Kerülje a babot, nyers vagy szárított gyümölcsöket és zöldségeket, gyümölcs- és zöldséghéjat, főtt zöldséget és teljes kiőrlésű termékeket.

Megelőzés

Amint a fájdalom és a gyulladás lecsillapodott, az ADA azt tanácsolja, hogy a magas rosttartalmú diéta fokozatos előrehaladása megakadályozza a divertikulitist követő támadásokat. 6-10 grammnál többet fogyaszt, mint a szokásos napi 20-35 gramm szálas ajánlás. Növelje a lassan, néhány hét alatt lassan hozzáadott rostmennyiséget, amíg el nem éri a célját. Legalább nyolc pohár vizet igyál naponta, hogy segítsen a szervezetnek a szálak feldolgozása nélkül kellemetlen érzés nélkül. Vegyen részt rendszeres testmozgásban. A cél az, hogy legyen puha, formált széklet, rendszeres gyakorisággal, székrekedés nélkül.

Egyéb szempontok

Az ADA azt javasolja, hogy probiotikus és prebiotikus táplálékforrásokat adjon a diétájához, hogy megakadályozza a divertikulitist. Használjon joghurtot, kefírt és más fermentált ételeket, amelyek probiotikumokat tartalmaznak. A prebiotikus ételek közé tartozik a banán, hagyma, articsóka, búza és teljes kiőrlésű gabonafélék. Hagyományosan a szakértők javasolják a diófélék és a magvak korlátozását, azon elmélet alapján, hogy ezek az élelmiszerek potenciálisan a divertikulákba helyezhetők, és fertőzést vagy gyulladást okozhatnak. Az NDDIC és az ADA szerint a jelenlegi kutatás nem támogatja ezt a gyakorlatot.