Vashiány és koffein

A vashiány a vérszegénység legfőbb oka, olyan állapot, amelyben testének kevesebb vörösvérsejtje van, mint amennyire szüksége van. A vas táplálékforrások bőségesek, de nem mindenki hatékonyan szívja fel a vasat az élelmiszerekből. Ráadásul számos gyakori anyag zavarhatja a vas felszívódását. Például a kávé, tea, kóla és csokoládé koffein gátolhatja a vas felszívódását.

A vas fontossága

A vörösvérsejtek oxigént szállítanak a tüdőből a test többi részébe. Vörös színük a hemoglobinból származik, ami oxigént köti a sejtekben. A vas része a hemoglobinnak. Ha a hemoglobin alacsony, az oxigén eléri az izmokat, a bőr és a test többi része csökken. Ez alacsony energiát, sápadt bőrt és fáradtságot eredményez, a vas-hiányos vérszegénység fő tünetei.

A vas élelmiszerforrásai

A vörös hús bőséges vasforrás, sok zöldség, beleértve a spenótot és a keletet is. A bab, a fekete csík, a melasz, a tojássárgája és a hal is jó forrása a vasnak. Az amerikai egyesült államokbeli étrendi segédanyag 8 mg felnőtt férfiaknál és 18 mg felnőtt nők esetében. Ha terhes, legalább 27 mg vasat kell kapnia naponta. A C-vitamin növeli a vas felszívódását, ezért győződjön meg róla, hogy étrendje citrusféléket, paradicsomot, brokkolit és más C. forrásokat tartalmaz.

A koffein hatása a vas felszívódására

Néhány ember számára nehéz elnyelni a vasat az ételtől és a kiegészítőkből. A koffein egyike azoknak az anyagoknak, amelyek zavarják az ásványi anyag felszívódását. Ha aggódsz a vas-hiányos vérszegénység miatt, korlátozzuk a koffein bevitelét. A Cleveland Klinika azt javasolja, hogy egy-három órát töltsön el a vasban gazdag ételek fogyasztása és a koffein bevétele között.

A vashiány kockázata

Veszélyben nagyobb a kockázata, ha jelenleg menstruációban vagy egyéb módon vérveszteségben szenved, ha alacsony kalóriatartalmú étrendben vagy, ha problémái vannak a tápanyagok elnyelésében betegség, életkor vagy vényköteles gyógyszer miatt, vagy ha Ön Gyermek vagy terhes. A National Anemia Action Council szerint az állóképességű sportolóknak is nagyobb a kockázata a vashiányos vérszegénységnek.

Az anémia gyakori tünetei közé tartozik a kimerültség, a légszomj, a szédülés és a halvány bőr vagy az íny. Ha ilyen tüneteket tapasztal, keresse fel kezelőorvosát. Ha véred van a székletében, fekete, kemény székletekkel, megmagyarázhatatlan fogyással vagy túlzott menstruációs vérzéssel, azonnal forduljon orvosához. Ezek a vérszegénységet okozó betegségek jelei lehetnek.

Az anémia tünetei