Gyógynövények a vér építésére

Az átlagemberben körülbelül 12 pint vér van, amelyet folyamatosan szűrni és megújítani kell. A vér fő komponensei közé tartoznak a vörösvértestek, amelyek oxigént hordoznak, a fehérvérsejteket, amelyek a fertőzést gátolják és megtisztítják a törmeléket, valamint a plazmát, amely tápanyagokat és hormonokat hordoz. A vörösvérsejtek hiánya anémia néven ismert. A “vérépítés” kifejezést általában a hagyományos kínai orvoslásban használják, és olyan tápanyagokban gazdag élelmiszerekre utal, amelyek új vérsejt termelést ösztönöznek. A klorofill, a vas, a B-12 vitamin és a folsav vértermelő tápanyagok.

A Wheatgrass egy szuper élelmiszer, amely számos vitamin és ásványi anyag tárolására alkalmas, bár különösen klorofillben gazdag. A klorofill hasonló az emberi vérben, összetételben, és képes a hemoglobin termelésének stimulálására és vörösvérsejtek építésére a csontvelőben az “Emberi táplálkozás biokémiai, élettani és molekuláris vonatkozásai” szerint. A vörösvérsejtek nagyobb mennyisége és a vérben lévő hemoglobin növeli az oxigén mennyiségét, amelyet a sejtekbe szállítanak, és amelyeket az anyagcserére használnak.

A lucerna csíra egy másik szuper-táplálék, amelyet vérkészítőnek tartanak. A klorofilltartalmon kívül a lucerna egy vasforrás, amelyet a szervezetnek a hemoglobin termeléséhez szükséges. A hemoglobin a fehérje, amely oxigént hordoz és vért ad a vérnek. A hemoglobin és a vörösvérsejtek hiánya anémia néven ismert, ami fáradtságot, szédülést, sápadt bőrt és csökkent testfelszíni testhőmérsékletet okoz. A C, B-12 és a folsav vitaminok segítenek a vasnak, hogy jobban felszívódjon a szervezetben, amint azt a “Tökéletes táplálkozás és emberi metabolizmus” idézte.

A kelp egyfajta hínár, vagy alga, amely szintén az élelmiszer tápanyaga miatt szuper élelmiszernek minősül. A klorofill mellett a juh is gazdag jód-, B-vitamin- és C-vitamint tartalmaz. Ez az egyik legjobb forrása a növényi országnak, az “American Dietetic Association Complete Food and Nutrition Guide” szerint. Más típusú algák, például a spirulina, chlorella és a tengeri saláta is jó vérkészítőknek tekinthetők.

A sötét leveles zöldségek, különösen a spenót és a kelkáka a vörösvérsejtek és a hemoglobin, különösen a B-vitaminok és a vas számára szükséges tápanyagok forrása. B-vitaminok, köztük a folsav is szükségesek a celluláris anyagcseréért és az energiatermelésért a szervezetben, ami hozzájárulhat az anémiás érzékenység csökkenéséhez.

Vörös céklát használták az ókori görögök időszaka óta mint vértisztító és építő. Általában azok kapták, akik vérveszteséget szenvedtek, és életmentő gyógymód volt a vérátömlesztés előtt. A vörösvérsejteknek a vörösvérsejtekre kifejtett hatása miatt a magas vaskartalmuk miatt különösen jól felszívódik és asszimilálódik, a “Biochemistry of Human Nutrition” szerint. A cukorrépát a természetes orvosok is ajánlják, mint a lép és a máj tisztítószere.

Búzafű

Lucerna

Hínár

Spenót

Piros cékla