Ibs és kurkuma

Az irritálható bél szindróma vagy az IBS olyan emésztési állapot, amelyet a hasmenés vagy a székrekedés társul, felfúvódás, hasi fájdalom vagy kellemetlen érzés. Az amerikaiak 10-15% -át érinti, és a pontos ok nem ismeretes, bár egyes tényezőket, mint például az érzelmi stresszt, és egyes élelmiszereket azonosítottak a Merck Manual szerint. A kurkuma segíthet javítani ezt a feltételt, azonban ezt a kiegészítést orvosi felügyelet mellett kell végrehajtani.

A kurkuma, amelyet Curcuma longa néven ismerünk, az ázsiai ételekben gyakran használt fűszer. Ez egy gyógynövény, melyet az ayurvédikus orvostudományban és a hagyományos kínai orvoslásban már régóta használnak. A kurkuma legismertebb gyulladásgátló szer, az emésztési és májbetegségek, valamint a bőr rendellenességeinek javítása érdekében. A kurkuma a német E Bizottság által jóváhagyott különféle emésztési problémák kezelésére, azonban jelenleg az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága nem hagyja jóvá az orvosi állapot kezelését. A kurkuma legfontosabb hatóanyaga a kurkumin.

A kurkuma segíthet az IBS tüneteinek enyhítésében, a Journal of Alternative és az ingyenes gyógyászat 2004. decemberi számában közzétett tanulmány szerint. Ez a kísérleti tanulmány több mint 200 olyan résztvevőt érintett, akiknél ingerlékenységet okozó bél szindrómát diagnosztizáltak, és nincsenek más egészségügyi feltételek. Nyolc hétig napi egy-két tablettát kaptak standardizált kurkuma formájában. A szerzők jelentős javulást észleltek a hasi diszkomfort és a bélrendszeri betegségekben. Egy másik tanulmány, amely 2010 júliusában jelent meg az “Indian Journal of Physiology and Pharmacology” című kiadványban, és állatokon végzett vizsgálatokban, tovább támogatja azt a gondolatot, hogy a kurkumin segít az IBS tüneteinek kezelésében, Képes csökkenteni az emésztőrendszer mozgékonyságát.

A kurkuma kitűnő biztonsági profillal rendelkezik, amikor egészségügyi szakember irányítja. A diabéteszes egyéneknek óvatosan kell ezt a kiegészítést használniuk, mivel a kurkumin csökkentheti a vércukorszintet. A terhes nőknek el kell kerülniük ezt, mivel a készítmény terhesség alatt történő biztonságosságát nem értékelték teljes mértékben. A kurkuma megzavarhatja a hagyományos gyógyszereket, beleértve a vérhígítót, például a warfarint és az aszpirint, a cukorbetegség elleni gyógyszereket és a gyomor savasságának csökkentésére előírt gyógyszereket, például a cimetidint, a ranitidint és az omeprazolt.

Forduljon szakképzett egészségügyi szakemberhez, hogy megtudja a kurkuma optimális dózisát, valamint a lehetséges mellékhatásokat és gyógyszerkölcsönhatásokat. Kérjen tanácsot egy táplálkozási szakembertől is, mert az egészséges táplálék tovább segíthet az IBS tüneteinek enyhítésében. Ne feledje, hogy a kurkuma nem helyettesíti az irritábilis bél szindrómára előírt szokásos gyógyszereket.

A kurkumairól

Kutatás

Biztonság

szempontok