A top 5 szívbetegség listája

A szívbetegség az Egyesült Államokban 1921 óta vezető halálok, a Centers for Disease Control and Prevention szerint. A szívkoszorúér betegség, vagy a CAD, a szívbetegség leggyakoribb formája, amely becslések szerint 15,5 millió amerikai embert érint, jegyzi meg az American Heart Association. A szívbetegség egyéb formái szintén hatnak minden korosztály milliói számára, beleértve a ritmuszavarokat, szívizombetegségeket, fertőző és gyulladásos állapotokat és szívinfarktust.

A koszorúér-betegség

A szívkoszorúér-betegséget tipikusan atherosclerosis okozza, amely krónikus állapot, amelyben a zsíros lerakódások plakknak nevezik az artériák falain belül és akadályozzák a véráramlást. A dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és egyéb tényezők hozzájárulnak a plakk képződéséhez és növekedéséhez. A létrehozott plakkok hajlamosak a szakadásra, ami vérrög képződéséhez vezet az érintett artériában. Ezek a vérrögök tovább csökkentik a szív vérellátását, ami gyakran szívrohamhoz vezet.

Szívritmuszavarok

Az aritmia szívritmuszavar. Szabálytalan szívveréshez vezethet, vagy a pulzus túl lassú vagy gyors lehet. A szívbetegség egyéb formái gyakran aritmiákat okoznak. A kémiai vagy hormonális egyensúlytalanságok, bizonyos gyógyszerek és a nehéz alkoholfogyasztás is okozhat aritmia. A gyakori tünetek lehetnek a kihagyott, gyors vagy erőteljes szívverések, valamint a szédülés vagy ájulásérzés. A pitvari fibrilláció az egyik leggyakoribb arrhythmia, amely az Amerikai Szívszövetség szerint becslések szerint körülbelül 2,7 millióról 6,1 millió felnőttre néz vissza az Egyesült Államokban.

Szívizomzavarok

A cardiomyopathia a szívizom szövettani rendellenességeire utal, amely abnormálisan vékony, vastag vagy merev lehet. Néhány cardiomyopathia öröklődik, míg mások egy másik állapot – például CAD, alkoholizmus vagy vírusfertőzés miatt – alakulnak ki. Az öröklött cardiomyopathiák leggyakrabban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél diagnosztizáltak. Ahogy a cardiomyopathia előrehalad, a szív fokozatosan gyengül. Ez szívelégtelenséghez vezethet, ahol a szív nem képes szivattyúzni elég vért a test szükségleteinek kielégítésére. Tipikus tünetek közé tartozik a fáradtság és a légszomj.

Szívfertőzések és gyulladás

A szív fertőzései és gyulladása endocarditis, pericarditis vagy myocarditis lehet. Az endokarditisz magában foglalja a szív belső bélésének gyulladását. A fertőző endocarditis elsősorban a szív-szelepeket befolyásolja, amelyek szabályozzák a vér áramlását a szívbe és a szívből. A szívizomgyulladás magában foglalja a szívizom gyulladását, és a pericarditis a szívét körülvevő membrán gyulladására utal. A szív gyulladásának okai közé tartozik a bakteriális fertőzések, például a Lyme-kór, a vírusfertőzések, mint például a rubeola és bizonyos gyakori felső légúti vírusok, toxinok, például alkohol vagy kokain, valamint autoimmun betegségek, például lupus vagy hyperthyreosis.

Heart Malformations

A szív alakulása olyan strukturális hiba, amely akkor következik be, amikor valami megzavarodik a méh fejlődése során. A szívinfiziózis becslése szerint a szívinfarktusok körülbelül 1000-ből 1000 beteget érintenek. A gyakori rendellenességek közé tartozik egy hibás szívszelep vagy egy lyuk a szívben. A súlyosság olyan apró lyukak között mozog, amelyek gyakran kezeletlenül záródnak a sebészeti korrekciót igénylő súlyos rendellenességek miatt. A súlyos rendellenességeket gyakran észlelik a születés előtt vagy közvetlenül azután. A kisebb rendellenességek a felnőttkorig észre sem vehetõk. Bár a szívinfarktusok gyakran komolyak, a túlélési arányok javulnak.