A barna pecsételés okai az idő előtt

Az első menstruációs időszakban a menopauza kezdetén keresztül a nők néha hüvelyi vérzést vagy pattanást tapasztalnak váratlan, véletlenszerű időpontokban. Bár ezek közül a szabálytalanságok közül sok nem okoz aggodalmat, a premenstruális pikkelyzést kísérő számos “elme” elhagyhatja a nő bizonytalanságát. A barna foltok előfordulása a ciklus hosszának, a születésszabályozásnak, az ovulációnak, a hormonális változásoknak, a fertőzésnek, a sérülésnek vagy más betegséggel kapcsolatos okoknak a megváltozása miatt történhet.

Szabálytalan ciklus

Talán a leggyakoribb magyarázat a pöttyözött időszak előtt egy szabálytalan ciklus, ami azt jelenti, amelyikben a hormonegyensúly komplex koordinációja kissé merőleges. Ezek a szabálytalanságok viszonylag gyakoriak és tipikusan nem okoznak peteérést vagy felszabaduló tojást a petefészkéből. Ha egy tojást nem szabad felszabadítani, a menstruációs hormonok átmenetileg kiegyensúlyozatlanok lesznek. Ez gyakran a pikkelyzéshez vezet, mielőtt egy normál hüvelyi vérzés kezdődik. Az olyan szabálytalan ciklusok, amelyekben az ovuláció nem előfordul, gyakran előfordulnak korai és késői időszakban a nők gyermekeiben, de stresszel, betegséggel, extrém diétával és más ideiglenes helyzetekkel is előfordulhatnak.

Fogamzásgátló

A fogamzásgátló egyes típusai általában pattanásokhoz és szabálytalan vérzéshez vezetnek. Ez gyakran olyan nőknél fordul elő, akik röntgen intrauterin készüléket és hormonális fogamzásgátlást alkalmaznak, amely csak progeszteron nélküli hormonokat tartalmaz ösztrogén nélkül – beleértve az úgynevezett mini tablettákat, depot shoteket (Depo-Provera) és a fogamzásgátló implantátumot (Implanon). Kevésbé gyakori, a kombinált fogamzásgátlás, amely ösztrogént és progeszteron-tartalmú hormont is tartalmaz, beleértve a tablettákat, a hüvelyi gyűrűket és a tapaszokat, néha előtti időszakos megfigyelést is okozhatnak. A szabálytalan vérzés és foltosodás általában a legelső 3 hónapos használat során jelentkezik. A foltosodás akkor is valószínűbb, ha a tabletták nem kerülnek napi egyidejű adagolásra, vagy a dózisok elmaradnak, vagy az előírt módon nem kerülnek be.

Sérülés és fertőzés

A méh megnyitása a hüvely tetején, vagy a méhnyakon, kis mennyiséget vérthet, ha megérinti vagy manipulál. Néhány nő hajlamosabb erre, mint mások. A méhnyak kisebb sérülése, amely olyan ártalmatlannak bizonyul, mint az agresszív közösülés vagy a páciensvizsgálat, barnás vagy véres kibocsátáshoz vezethet, amint ugyanazon a napon vagy az incidens után néhány nappal később következik be. A reproduktív szervek fertőzései – – szexuális úton terjedő fertőzések, például a chlamydia és a gonorrhoea vagy a bakteriális vaginosis – okozhat váratlan vérzést, amely a menstruációs ciklus alatt bármikor bekövetkezhet.

Ovuláció és terhesség

Egyes nőknél az ovulációval párhuzamosan történik egy kis vérzés, amely rendszeres menstruációs ciklus felénél történik. Ezt kísérheti meg a midcycle, az egyoldalú fájdalom, majd a pikkelyezés. A terhesség legkorábbi szakaszában, körülbelül egy héttel az ovuláció után, egy megtermékenyített tojás beágyazódik a méhfalba. Ez a folyamat olyan implantációs vérzést eredményezhet, amely hüvelyi foltokként jelenik meg. Bár a vörösvérsejt gyakrabban kapcsolódik ehhez az eseményhez, lehetséges, hogy a barna hüvelyi kibocsátás nagyon korai jelzés lehet a terhességről.

Más

A nőstény reproduktív traktuson kívüli vérzés, például az alsó vérrögképződés vagy az aranyér, téved a premenstruális pikkelyzésnél. Méh, méhnyak vagy petefészekrák, méhnyak, méhpuffák ​​és endometriosis – a méh bélése a méhen kívüli növekedés esetén – a pikkelyezés és a szabálytalan vérzés egyéb lehetséges okai. A vérzéses rendellenességek és az endokrin állapotok, például a policisztás petefészek szindróma vagy a pajzsmirigy betegsége is felelősek lehetnek. Továbbá, mivel a nők menopauza közelednek, az időszakok egyre nehezebbé válnak és gyakoribbak, ami az atipikus vérzést magyarázhatja.

Általánosságban elmondható, hogy az elkülönült pecsételés nem jelent azonnali egészségügyi problémát. Ha azonban a foltosodás gyakori, fájdalom vagy más tünetek társulnak, vagy a születésszabályozási rend megkezdése után több mint 3 hónapig folytatódik, fontos, hogy lépjen kapcsolatba orvosával a súlyosabb probléma kiküszöbölése érdekében. Sürgősségi orvosi ellátást kérjen, ha a foltosodás súlyos vérzésbe megy át, úgy, hogy 1-2 óránként gyakrabban telítődik egy pad vagy tampon, ha a kapcsolódó fájdalom súlyossá válik, vagy nagy vérrögöket vagy szédülést okoz, mivel ezek a tünetek jelezhetik Potenciálisan veszélyes állapot.

Figyelmeztetések és további lépések