Majonéz és cukorbetegség

Ha cukorbetegsége van, nem mindig könnyű kiválasztani a megfelelő ételeket a vércukorszint szabályozására. Lehet, hogy már sok változás történt a diéta, és most csodálkozik, ha más élelmiszereket, például a majonézet is fel kell számolnia, hogy optimalizálja vércukorszintjét. A majonézet általában szendvicseken való elterjedésként, saláták készítéséhez vagy saláták alapozásához használják.

A majonéz a zsírok és olajok kategóriájába tartozik, és szinte nem tartalmaz szénhidrátot, 1 evőkanál. A rendszeres majonézből 103 kalóriát és 11,7 g zsírt tartalmaz, de nem tartalmaz proteint vagy szénhidrátot az USDA National Nutrient Database szerint. Mivel csak a szénhidrátok közvetlenül befolyásolhatják vércukorszintjét étkezés után, a rendszeres majonéz nem növeli a vércukorszintjét, ezért nem befolyásolja a cukorbetegség szabályozását. Azonban az olyan ételek, melyeket a majonézzel eszel, mint például burgonyasaláta, szendvics vagy sült krumpli, határozottan befolyásolhatják vércukorszintjét.

Néhány csökkentett kalóriatartalmú, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes majonézet állítanak elő, hogy csökkentsék zsírtartalmukat, de az íz hiányának pótlására kis mennyiségű cukrot adnak hozzá. Például 1 evőkanál. A csökkent kalóriás majonéz 49 kalóriát, 4,9 g zsírt és 1 g szénhidrátot tartalmaz. Ugyanabban a kiszolgálásban, megkapja a fele a kalóriát és a zsírt, de hozzáadott szénhidrogéneket. Nem feltétlenül tűnik soknak, de sok ember, akik alacsony zsírtartalmú vagy könnyű termékeket használnak, többet használ. Például néhány ember akár 4 tbsp-ig is használhat. A szendvicsekben vagy salátában, amely akár 4 g szénhidrátot is tartalmaz, elég ahhoz, hogy a cukorbetegek étkezési szénfogyasztásait is beleszámítsa.

A majonézisben megtalálható zsírok típusa az alkalmazott olajtípustól függően változik. A legtöbb majonéz szójaolajjal készült, amely többszörösen telítetlen zsírokban gazdag. Ideális esetben a többszörösen telítetlen zsírokat nagyobb mennyiségben kell fogyasztani a többszörösen telítetlen zsírokhoz képest, és az olívaolajat tartalmazó majonézet jobb választás lehet. Nézd meg a címkét, hogy lássuk, melyik olajat használjuk, és tanulmányozzuk a táplálkozási tények táblázatot annak biztosítására, hogy többszörösen telítetlen, mint többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz.

Saját majonéz készítése jó módja annak, hogy elkerüljék a hozzáadott cukrot és a mesterséges összetevőket, és legyenek rugalmasak a saját olaj kiválasztásához. Bár kezdetben megfélemlítő lehet, könnyebb, mint gondolná. Kezdjük úgy, hogy 1-2 tojássárgáját verjük és lassan öntsünk 3/4 csésze olajba, hogy emulgeáljuk, ahogy öntjük, folyamatosan habverődik. Ne használjon extra szűz olívaolajat, mert az íz túlságosan erős, de használhat akár 1 csésze rendszeres olívaolajat, akár bármilyen olívaolaj, avokádóolaj, makadámolaj és canolaolaj kombinációját. Dijon mustárral, citromlével, sóval és borssal ízlés szerint szezonozzon. A házi készítésű majom körülbelül egy hétig tart a hűtőszekrényben.

Majonéz és diabétesz

Csökkentett-kalória majonéz

Fats

Make Your Own majonéz