Csecsemőfej kerület és alacsony növekedés

A csecsemők gyorsan nőnek a születés napjától, de ha összehasonlítja gyermekeit más csecsemőkkel, akkor valószínűleg jelentős méretbeli eltérést észlel. A gyerekek minden formában és méretben jönnek, és különböző mértékben nőnek. Annak megállapításához, hogy a baba növekedése a “normális” tartományon belül van, az orvos összehasonlítani fogja a testmagasságát, súlyát és a fej kerületeit a növekedési táblázatokat használó többi gyermekével. Ezek a diagramok lehetővé teszik az orvosok számára az alacsony növekedés gyors azonosítását és megfelelő megoldásokat kereshetnek.

Növekedési diagramok

A növekedési térképek az orvos által használt eszközök, amelyek meghatározzák, hogy a gyermek egészséges mértékben növekszik-e. Az újszülötteknél a 3. életévüket betöltött gyermekeknél a növekedési diagramok három változót tartalmaznak: a magasság, a súly és a fej kerülete. A növekedési táblázat megmutatja az orvosnak, hogyan növekszik csecsemője az azonos korú és nemű csecsemőkhöz képest. Azt is lehetővé teszi, hogy nyomon kövesse a gyermek fejlődését az idő múlásával.

A fej körforgalmáról

A fejkör, vagy az occipital-frontális kerület, a baba fejének a szemöldökét és fülét felölelő mérését jelenti. A “normál” tartományon kívül eső mérések számos egészségügyi problémát jelezhetnek, beleértve az agyi vizet, a hidrocephalust, vagy a szokatlanul kicsi agykoponya méretét, amit microcephalynak neveznek. A fejméretezés mérése a jól kisbérlő vizsgálatok részévé válik, amíg a gyermek 3-as fokozatot nem kap.

Normál fejkörnyezet

A baba életének első hat hónapjában a feje körülbelül 2 cm-rel nagyobb, mint a mellkasé. 6 és 24 hónapos kor között a fej és a mellkas egyforma kerülete lesz. Két év elteltével a baba feje mérsékli a mellkasát. Az egyik mérés a normál tartományon kívül nem feltétlenül jelent problémát. Az orvos folyamatosan szemmel tartja gyermekének fejlõdését, és megnézheti, hogy a fejfeszültsége következetesen rendellenes-e több hónapon keresztül.

Alacsony növekedés

Sok tényező akadályozhatja a csecsemők növekedését és fejlődését, beleértve a rossz táplálkozást, fertőzést, betegséget, érzelmi zavarokat és az endokrin rendellenességet. Ha orvosa észreveszi, hogy gyermeke következetesen a növekedési táblázatok alacsony szintjén tartózkodik, javasolhatja az étrend változását, és rendelje meg a vérmunka, a vizelet és a székletminták és a röntgensugarak hatását, hogy elszigetelje a baba késleltetett fejlődésének okait.